Make your own free website on Tripod.com
  Информационен бюлетин на Българска Асоциация по Ски Свободен и Екстремен Стил

Целта на този информационен бюлетин е да се информират членовете на БАССЕС за изминалата и предстояща работа в Асоциацията, както и да им се даде полезна и необходима информация. 

-Поздравяваме всички членове на БАССЕС и почитатели на белите спортове с настъпването на 2000год. Пожелаваме ви богата на хубав сняг и приятни изживявания зима. Нека има повече дни като 1 Януари!

-Искаме да благодарим на всички за присъствието и помощта в организацията на 2-рото X-Ski Парти, което се проведе на 22.11.1999г. Радваме се, че се събраха толкова много любители на "Бялата магия" и отпразнуваха с дружна веселба Коледните празници. 
Още веднъж отправяме молба към хората, които биха могли да помогнат за намиране на контакти с евентуални спонсори и към тези, които биха искали да участват в организационната работа на БАССЕС да се свържат с УС.

-Важно съобщение до всички любители на "извънпистовото каране"! По високите части  планините склоновете са силно заледени! Още по-опасни ги прави тънкият сняг, който покрива ледът. На места  има образувани и дъски. На всичкото отгоре най-опасни са не най-горните участъци на склоновете, а по-ниските. Падналите на много места лавини ясно демонстрират това. По-долу ще намерите конкретна информация за различните планини.

Пирин: На Банско пистата е добре утъпкана и доста бърза. За тези, които все още не са чули: Картата е 12лв. Студентски намаления няма! Вече функционира и новият влек над вторият паркинг. Аз лично не го пробвах, но чух, че картата важала и там. За щастите поне няма такса за паркинг ( то и това оставаше).
Не препоръчваме каране в горите!Снегът е малко и в доста лошо състояние. Почти навсякъде са падали лавини. Преходът от  дълбокичък пръхкав сняг към тънък Powder върху гланциран лед е доста рязък и изненадва неприятно. Паданията обикновено са придружени с 100-200 метрово пързаляне. Изобщо, да се молим да се затопли и завали малко лапавица!
Рила: Чух, че на Боровец пистите били добри, а за Мальовица информация нямам. След изживяванията на Банско обаче не бух се впуснал в каране из склоновете точно сега.
Витоша: Повишено внимание в Екс-терените! На "Лавината" вече е паднала лавина. При това 2 дни преди това минавах точно от там и по нищо не личеше, че точно долната част на склона ще се откърти. Иначе и на Витоша е като на Банско - прикрит гланциран лед. Ако ходите към "Комините" дръжте се плътно в дясно до гората. Има следи. В близост до улеите не бих минал за нищо на света - върху заледената основа има над еднометрова твърда навейка. Иначе пистите са си нормални. Хубавото е, че има намалени карти за студенти - 5лв., които важат навсякъде. Трябва обаче да си ги купите от "Лалето". Иначе чип-картите още не са въведени. Подочух, че устройствата не били годни за студ...
Пампорово: След дълги и продължителни дъждове най-сетне заваля на 30.12. Голяма тумба скиори от БАССЕС се порадва на падналите количества сняг...Задни салта от Анди и Сандето, супер скокове от Петя "Лъвът", Косьо, Иво "Халтъна" , Ричи и Емо, здраво каране от Геша, Асен и още много други....Единствен прекаран останах аз. След 4 дни разходки с автомобил из дъждовните Родопи трябваше да си тръгна точно като заваля....

-За всички TV маниаци: Всяка Неделя от 18:30 по кабелна телевизия ММ се излъчва предаване за Екстремни спортове "360". В някои предавания ще бъде излъчван материал, предоставян от БАССЕС. Гледайте го!

-За тези, които ще трябва тепърва да си купуват екипировка за сезона: - На ски пазара (Събота и Неделя  до "Синьото кафе") изникват някои не лоши оферти. Запазени ски с автомати могат да се намерят за 60-80DM, добри трапецовидни ски без автомати изникват на цени от 60DM нагоре (но не вземайте за повече от 100, защото горе-долу толкова са нови). Когато купувате ски на старо добре огледайте кантовете. Има майстори, които добре прикриват скъсан кант. Добра идея е да вдигнете ската и да приближите някой от кантовете към окото си със задният му край. При вглеждане по дължината му лесно се вижда ако е хлътнал или наранен. Друго задължително нещо е да съберете ските и да погледнете върховете. Ако се раздалечават несиметрично или ако едната ска изглежда "по-къса" от другата значи има чупен или изкривен връх. Такава ска не става за каране, колкото и да е запазена. 
Ако някой има нужда от съвети и информация по отношение на ски екипировка и закупуването й моля да се обърне към нас. Ще му бъде оказана помощ от хора с опит в областта.

  Ако сте любител на белите спортове и искате да станете член на БАССЕС обадете се на Емануил Емануилов ( Емо), секретар на Асоциацията - тел.9585477, пейджър 01771/5499 ( с оператор)
 

-Вече последно: УС се опитва да издейства и други "привилегии" за членовете на БАССЕС. Ако бъдат осъществени ще бъдете информирани незабавно! 

ОБРАТНО - BACK начало на страницата

Ако имате някакви въпроси или искате допълнителна и по-подробна информация обръщайте се към : BEFSA@yahoo.com   и mpanayotov2@yahoo.com

HOME  SKIERS PLACES INFO&HISTORY   EVENTS  SCHEDULE   SPONSORS  LINKS

Copyright BEFSA 1999. Contacts : webmaster