Make your own free website on Tripod.com
 
Best ski places
   Въпреки малката си територия , релефът на България е изключително разнообразен  като голяма част от територията й е заета от планини. От гледна точка на каране на ски съществено значение имат Рила, Пирин, Стара Планина , Витоша и Родопите. Тук ще намерите основна информация за тези планински масиви, както и снимки от тях. Щракнете на имената им , за да отидете на страницата за конкретната планина.
   Характерно за зимната обстановка на българските планини са ветровете със западна и северозападна посока. При тяхната поява времето почти винаги се разваля. Често те са и причината за образуване на "снежни дъски" на някои от най-добрите склонове за каране. Южни ветрове духат рядко, обикновено около нова година, средата на февруари и края на април. Обикновено те са много силни, педизвикват рязко затопляне, валежи от дъжд и често падане на големи лавини от мокър сняг.
    Най-добри условия за ски има през м.Март, а напоследък и през първата половина на Февруари и началото на Април. Януари обикновено се характеризира с малка и силно навята снежна покривка, а декември - с малко и неслегнал пръхкав сняг. При хубаво време в началото на Май снегът се фирнова и предлага нелоши условия за спускане по по-сложни склонове.
   Поради спецификата на условията препоръчваме да карате ски извън пистите само ако чувствате, че сте достатъчно подготвен и добре екипиран и с човек, който добре познава местните условия. Тъй като здравето и животът ви са във вашите ръце карайте само ако сте сигурни в условията и способностите си. Има един лаф за катерачите "Добрият алпинист е живият алпинист", който важи с пълна сила и за екстремните скиори. Ако обстановката не ви харесва по-добре се откажете и върнете, за да може да дойдете пак друг път.
   Молим ви винаги имайте впредвид, че повечето удобни за ски места се намират на територията на национални паркове и природни резервати. Пазете природата такава каквато я намирате - красива и непокътната,  за да й се радвате и за в бъдеще, а и за да могат и други да го правят.


Ако имате някакви въпроси или искате допълнителна и по-подробна информация обръщайте се към : BEFSA@yahoo.com   и mpanayotov2@yahoo.com

Кликнете на някоя от планините отдолу, за да видите основна информация и снимки за нея

Рила       Пирин         Витоша   Стара Планина

HOME   SKIERS PLACES  INFO&HISTORY   EVENTS  SCHEDULE   SPONSORS  WEATHER  LINKS  

Copyright BEFSA 1999. Contacts : webmaster