Make your own free website on Tripod.com
VITOSHALOGO.JPG (16437 bytes)

   "Родното място" на в софийските скиори. На 50 мин път от София (който понякога е няколко часов, за което сме благодарни на хората, занимаващи се с организацията на транспорта до Витоша) според много по-ненадобрели скиори тази планина "не става за ски". Ние пък си я харесваме. Къде другаде можеш да караш по ски писта с 40-50 градусов наклон при това осеяна с удобни за скачане камъни. При хубави снежни условия са добри и "нормалните" писти като "Витошко лале", "Романски" и "Заека". Иначе "интересните" са "Горното лале", "Спас" и "Боби".
   Особеното на Витоша са бурите й. Почти винаги са придружени със силен вятър и гъста мъгла. В такива условия по-добре не карайте, освен ако не сте с някой, който много добре познава терена. На всичкото отгоре не са редки и случаите на падащи лавини по "Стената", така че внимавайте.(преди няколко години възрастен човек загина от 10-на метрова лавина точно под лифт "Романски". ). Иначе на "малката" Витоша има и много интересни обекти за екстремни ски спускания, като улеите на в.Голям Резен и местността Комините. Там обаче трябва да сте и доста сигурни в условията и възможностите си, тъй като някои места са доста опасни и сложни.
   Особено рискован е големият улей на Комините. Често се заледява след разтапяне (източно изложение) а силните ветрове вкарват целият сняг от платото в улея и образуват много големи "снежни дъски".
   Най-важното, което трябва да се знае за Витоша, е че тя е планина като всички други в България. Фактът, че е близо до София и е осеяна с лифтове не прави условията като в Южния парк.

Кликнете на снимките отдолу , за да ги видите в нормалните им размери

     

  

smrezen1.JPG (6085 bytes) smrez22.JPG (13409 bytes)
Интересна писта е Горно Лале...

Vitosha at sunrise
Витоша на изгрев...

Средата на втори улей на Голям Резен

Kominite Комините

Kominite - uleiat
Големият улей на Комините

      HOME   SKIERS  PLACES  INFO&HISTORY   EVENTS  SCHEDULE   SPONSORS  WEATHER LINKS    

Copyright BEFSA 1999. Contacts : webmaster