ЛАВИНИ


ВИДОВЕ

Най-общо лавините са от пресен сняг(мокри и сухи), от стар мек сняг и дъски. Лавините от пресен сняг обикновено са с крушовидна форма (разширяват се надолу). Изключение е случаят, когато се е пропукала дъска под пресния сняг. Падат по време или скоро след снеговалежа. В България обикновено не са много бързи(особено в началото) , но когато са от пръхкав сняг могат да задушат лесно човек. Лавините от стар сняг най-често падат при повишаване на температурите. В такива случаи много опасни са места под или на козирки и под скали (от тях се стича вода, която подмива снега). Те не са много бързи, но са тежки и с голяма разрушителна способност. Снежните дъски са "скиорските" лавини. Откъртват се с линия на пропукване, като често причината за това е външен натиск (спусък). Основен фактор за образуването им е слаба връзка между различните слоеве сняг и вятъра. Имат голяма стартова скорост (често 50-60км/ч).

ФАКТОРИ, КОИТО СОЧАТ ЗА ЕВЕНТУАЛНА ОПАСТНОСТ

Лавините от пресен сняг падат след началото на снеговалежа. Обилен снеговалеж , висока температура, силен вятър (над5-6м/сек) , повишаване на температурата по време на валежа са фактори които говорят за вероятна опасност. Основна причина за дъските е лошото свързване на снега и вятъра. Ако е валял дъжд, след това е заледило и после вали (особено с вятър) опасността е голяма. След силни ветрове същото важи за подветрени склонове (не само горните, но и средните и долни части на по-къси склонове). Най- често подхлъзващата основа е лед, едри зърнести или дребни иглести кристали или кух слой. Типичен признак е издишане и пукане на снега по време на движение и поява на пукнатини.

Тестове
Правят се на склон с условия, като този , който ще спускаме и подобни наклони

1Правене на профил
Изкопава се вертикален профил, който обхваща поне няколко слоя (по възможност се прави до основата). Заглажда се стената и се наблюдават различните слоеве и връзката помежду им.

2.Стълбов(Швейцарски) тест
Прави се колона широка 2 и дълга 1,5 метра. Предната стена се изкопава с лопатка или ска(да е широка поне 5-6см) а страничните и задната се изрязват със ската. Дълбочината трябва да обхваща поне няколко слоя. След това се натоварва постепенно.
1 Ако се е отцепил слой по време на правенето-1 степен
2. Леко се стъпва със ски (или с крака). Ако се отцепи-2 степен
3.Прикляка се на ските. Ако се отцепи - 3 степен.
4.Подскача се леко.Ако се отцепи-4 степен.
5.Подскача се силно.Ако се отцепи -5ст.
6. Подскача се няколко пъти-Ако се отцепи-6степен.
7. Изобщо не се е отцепила-7степен.

1, 2 и 3 степени (отцепване преди подскок) показват голяма опасност.
4,5- нестабилен склон. Не трябва да му се има доверие
6 и 7- стабилен.

КАРАНЕ В СЪМНИТЕЛЕН ТЕРЕН

Кара се по билата. Предпочитат се терени със скали, дървета и клекове, въпреки че наличието им не е гаранция, че няма да падне лавина. (Пролетно време при трайно повишаване на температурите се избягват участъци до скали, клекове и храсти. Често лавини от мокър сняг тръгват точно от там.) Избягват се издути зони и зони под и над козирки.
Кара само един човек. Другият(те) го изчаква докато не стигне на сигурно място и не даде сигнал. Ако при първият човек не падне лавина това не е гаранция за минаването на следващите. (има случаи, когато е падала на трети, четвърти човек)
Кара се на по-дълги завои с по-голяма скорост , без скокове.
Ако трябва да се пресича склон се прави бързо, със ски насочени по-надолу. Ако втори човек пресича го прави над следите на първия.

АКО НЯКОЙ ПОПАДНЕ В ЛАВИНА

Наблюдава се внимателно местоположението му. Запомня се къде се е скрил под снега. Ако склонът е прав се намира по линията от последното му местоположение надолу. Ако е бил в горната част на откъртването, сигурно е в средната част на конуса, ако е бил напред- в предната. След като се слезе до конуса се оглежда и обхожда много внимателно. Маркира се местото, където последно е видян човекът. Най-голяма помощ може да получи от вас. За помощ се отива ако тя е наблизо и ще пристигне бързо. Човекът който отива за помощ се движи внимателно и маркира пътя си (важно е да стигне)

АКО ПОПАДНЕМ В ЛАВИНА

Отърваваме се от щеки, тежки и обемисти раници.
Не се диша. Хубаво е ако лавината е много мощна лицето да се прикрие с ръце.
Стараем се да останем на повърхността. Твърди се, че плуващи движения са подходящи.
Осети ли се намаляване на скоростта се прави опит за изплуване.
Важно е преди спирането ръцете да се съберат пред лицето.
Веднага след спирането се прави опит за раздвижване и спечелване на пространство.
Чака се помощ
. Ако има много пространство се установява положението на тялото с плюене и се прави опит за изкопаване.(Джобно ножче ще свърши много работа.
Помнете, че има невероятни случаи. В България рекордът е 5,5 часа преди да е изваден, в чужбина повече.

Страницата ще бъде обновена и допълнена в началото на зимата!

Ако имате някакви въпроси или искате допълнителна и по-подробна информация обръщайте се към : BEFSA@yahoo.com   и mpanayotov2@yahoo.com

начало на страницата

HOME   SKIERS   PLACES  INFO&HISTORY   EVENTS  SCHEDULE   SPONSORS  LINKS